Logo fikri nasıl üretilir / türetilir?

halil nuroğlu
3 min readJun 1, 2015

--

Bugün, sektörün demirbaş sorusu olarak kabul edilen bir konuya değinmek istedim.

Logo fikri belirli bir metoda göre veya belirli bir kalıba göre üretilmesi veya türetilmesi imkansız. Zaten “fikir” kelimesinin kendisi kalıp içerisinde kalamaz. Eğer bunu standarta bağlamayı başardıysanız, sürekli kendinizi tekrar ediyorsunuz demektir.

Sektörde yeniyim

Diyelim ki sektöre yeni girdiniz. Neyi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz. O zaman öncelikle logo tasarımı için gerekli uygulama(lar)dan bahsedelim.

Eğer “Illustrator nedir?” sorusuna cevabınız varsa bu kısmı atlayın.

Illustrator

İlk kez duyduğunuzu düşünmüyorum ama belki inceleme fırsatınız olmamıştır diyip ufaca açıklamak gerekirse; vektörel (Çözünürlükten bağımsız, detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklenebilen) tabanlı olup, Adobe ailesine ait bir uygulamadır.

Sektörün önde gelen veya kurumsal olan/görünen firmalarda kurumsal kimlik çalışmaları, afiş, billboard ve daha bir sürü yer için tasarlanan çalışmalar vektörel tabanlı bu tip uygulamalar ile yapılmaktadır.

Illustrator harici sektörde Corel Draw’da kullanılıyor. Özellikle matbaa’larda. Bunların yanı sıra pazara yeni girmiş vektörel tabanlı Sketch ile de logo tasarlamak mümkün.

Soran olursa logo tasarımları için illustrator kullanıyorum.

Gelelim asıl konuya; fikir nasıl üretilir veya türetilir?

Fikir dar zamanda ve stresliyken üretilebileceğini düşünmüyorum. Bu nedenle fikir üretme işi kafa rahatlığıyla ve moral ile başlar. Kafa rahatlığı da rutin işlerden kısa süreliğine uzaklaşmayla başlar. Yani logo yapıcam diye bilgisayar başında saatlerce oturmanız gerekmiyor. Dışarı çıkın, kitap okuyun zihninizi önce güzelce boşaltın. Film veya dizi izleyin demiyorum yalnız dikkat edin. Film ve dizi zihninizi rahatlatmaz, aksine meşgul eder.

Fırsatınız varsa kesinlikle gezin ya da eğlenceli bir şeyler okuyun. Benim önerim bu. Çünkü hiç beklemedik yerde çok güzel fikirler geleceğine eminim.

St. Augustine’nin çok güzel bir sözü var.

Dünya bir kitaptır ve seyahat etmeyenler, sadece bir sayfasını okur. — St. Augustine

Seyahat size fikir olarak geri dönecektir. Neden mi bu kadar eminim? Çünkü gezmek size moral getirecektir. Moralde fikir olarak dönecektir demiştik hani. Aydınlanma diye tabir edilen olay tam da bu noktada gerçekleşiyor işte.

Başarının sırrı; ilk akla geleni basitçe yansıtmak.

Trabzon Uzunsokak için bir logo çalışması istenmişti. Neredeyse her gün yürüdüğüm, her metrekaresini iyi bildiğim cadde için logo çalışması istenince ilk başta aklıma bir sürü dükkan, lokanta, restoran ve komplex bir görüntü geldi. Görüntüyü basitleştirip bir sürü binayı kapsayan bir cadde diye adlandırdım.

“Uzunsokak denildiğinde aklınıza ne geliyor?” şeklinde bir röportaj yapılsa cevaplar “Bir sürü mağaza, restoran, kalabalık, apaçiler, faruk eczanesiiii…(bknz:Cem Yılmaz)” gibi cevaplar geleceğine eminim.

Başarının sırrı da tam da ilk düşündüğüm basit düşüncede!.

Düşünce noktamı; uzun bir sokak, binalar ve kalabalığı simgeleyen kelimeler üzerinde yoğunlaşıp bir logo konsepti düşünmeliyim dedim. Çünkü logo ilk görüldüğünde size doğru bir çağrışım yaptırmalı. Kısa sürede anlaşılan logolar, en sevilen logolardır.

Söz konunusu detaylar sonrasında, gerisi düşüncelerinizi kağıda dökme becerinize kalmış.

Sonuç;

Sketch Hali

Simgesel olarak Uzunsokak’ın ilk harfini kullanıp, orta boşluğunu uzun bir cadde olarak düşündüm. Cadde boyu uzanan binalarda komplex görüntüsü veriyor. Tam da ilk düşünceme uyan bir çalışma oldu.

Artık renklendirme zamanı geldi. Hadi biraz boyama yapalım.

Uzunsokak Renklendirilmiş Hali

Logo fikri nasıl çıkarılır, ne yaparsam fikir üretebilirim sorularına kanımca cevap verdim. Umarım yararlı olmuştur.

Teşekkürler.

Trabzon Hackerspace
Mobil Belediyecilik
Booksaying App Icon Kitaplardan alınan sözleri kayıt edebileceğiniz bir uygulama
Kazaz İnşaat
Zan Mimarlık
Halil İbrahim Nuroğlu (Kişisel Logom)

Originally published at read.nuroglu.net on October 1, 2014.

--

--